Vi använder inte cellulosagummi i våra kapslar

2022-03-25

MedicineGarden använder inte cellulosagummi. Utan ekologiskt godkänd cellulosa med en helt annan molekylstruktur och därmed med helt andra egenskaper.

 Den Cellulosan vi använder i våra produkter är inte cellulosagummi (CMC E466) utan HPMC E464. Båda substanserna(HPMC och CMC) är baserade på cellulosa, men med olika molekylstruktur. De är inte kemiskt lika och de beter sig därför på olika sätt i tarmen.

Cellulosagummi är en billig råvara som framför allt används som konsistensgivare och bulkmedel –ofta i stora mängder. Däremot används inte cellulosagummi som kapselskal. Där används i stället bl.a. HPMC som är en 100% ren, farmaceutisk och säker produkt.

HPMC används dagligen i miljontals kapslar över hela världen och trots den utbredda användningen finns det inte en enda rapport som indikerar att den skulle ha några negativa effekter. Tvärt om används HPMC i t.ex probiotika kapslar just för att minska tarmproblem. En effekt som är underbyggd i 100-tals studier.

 Dessa studier, tillsammans med den stora användningen – visar med tydlighet att HPMC är absolut säkert.

HPMC är dessutom godkänt av ÄKTA VARA och är också den enda cellulosan som är godkänd att använda i ekologiska produkter. Detta eftersom den är farmaceutiskt ren och100% inert - vilket innebär att den inte tas upp i tarmen utan är helt neutral.

 Cellulosagummi däremot är känt för att i undantagsfall och i höga doser kunna irritera tarmen.

 

Slutsats: HPMChar en helt annan molekylstruktur jämfört med cellulosagummi och beter sig därför inte på samma sätt utan har helt andra egenskaper. Detta tillsammans med stora användningen, det stora antalet studier och avsaknaden av några negativa rapporter visar med säkerhet att HPMC är absolut tryggt att använda. Att HPMC skulle ha samma negativa effekter på tarmen som cellulosagummi är därför inget annat än en ren spekulation.

Har du några frågor?
Är det något du undrar över? ring eller maila, så hjälper vi dig gärna.
Kontakta oss